
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 350 kişiyi aşkın geniş bir kadronun 6 aylık yoğun çalışması neticesinde şehre 16,5 kilometrelik bir metrobüs hattı kazandırdı. Aynı zamanda Türkiye’nin ikinci metrobüs hattı niteliğinde olan proje kapsamında 10 istasyonda vatandaşlara ulaşım hizmeti sunulacak.
Başkan Yusuf Alemdar’ın açılış töreninde 1 milyar 200 milyon TL’lik bir mali değere sahip olduğunu ifade ettiği hat, genişletilmeye devam edecek. Nihai olarak 3 istasyonun daha eklenmesiyle toplamda 19,5 kilometreye uzanan bir güzergahta yer alacak 13 istasyonda hizmet vermesi planlanan metrobüsler, Şehir Hastanesi’nden Gar Meydanı İstasyonu arasında hizmet verecek. Açılışı yapılan 1. Etap içinde ise Gar Meydanı ile Camili İstasyonu arasında 11 metrobüs yolcu taşıyacak.
Büyükşehir Belediyesi, 220 yolcu kapasitesine sahip metrobüslerin hizmet vereceği hatta 15 Temmuz’a dek trafik ve yaya alışkanlığı kazanılması amacıyla test sürüşlerinin devam edeceğini açıkladı.
Öte yandan Başkan Alemdar, metrobüslerin okul dönemi başlayıncaya kadar da ücretsiz hizmet vereceğini duyurdu. Alemdar, ilgili kararı “Sakaryalı hemşerilerimiz şehre yaptığımız yatırımı yerinde görsün, Yenikent Bölgesi’nden şehre kolay ve güvenli ulaşımı bizzat tecrübe etsin istiyoruz. Bugün, Sakarya için bir milat ve ulaşımda şehrin geleceğine yön verecek projelerin daha ilk adımıdır. Sakarya ulaşımında yeni bir çağ başlattık ve yakın süreçte çok daha büyük işlerin altına imzamızı atacağımıza inanıyoruz” cümleleriyle ifade etti.
10 İstasyonluk Güzergah
İstanbul’un ardından metrobüs ile ulaşımı deneyimleyecek ikinci şehir olan Sakarya’da açılışı yapılan hattın istasyonları şöyle: Camili (Valilik), Karaman (Evrenköy), Karakamış, Okullar Bölgesi, Yazlık, Şeker Mahallesi, Şeker Camii, Millet Bahçesi, Orta Garaj, Gar Meydanı.
Büyükşehir Belediyesi, bu istasyonları kapsayan hattın güzergahı üzerindeki bütün kavşaklarda trafiğin metrobüs öncelikli sinyalizasyon sistemine entegre şekilde akacağını beyan etti.
Önlemler ve Eleştiriler
Sakarya’nın metrobüs projesi, birtakım eleştirileri de beraberinde getirdi. Projenin hayata geçirilmesi için Camili ile Gar Meydanı arasındaki yolun tek şeride düşürülmesi trafikte yoğunluk yaratmaya başladı. Yerel basın, vatandaşın bu yoğunluğa verdiği tepkileri manşetlerine taşıdı.
Büyükşehir Belediyesi ise Fuzuli ve Sedat Kirtetepe caddelerinin alternatif güzergah olarak belirlendiğini ve bu güzergahlar üzerindeki bağlantı yollarını teker teker duyurarak trafik alışkanlığı oluşmasının önünü açmaya çalışıyor. İlgili yollara yerleştirilen yönlendirme levhaları da trafik sıkışıklığına engel olmayı amaçlıyor.
Başkent Üçüncü Şehir Olmak İstiyor
Büyükşehirlerde yıldan yıla artan trafik sorununa çözüm üretebilmek adına birçok belediye metrobüs projelerine ilişkin hedefler belirliyor. Bunların başında da yıllar önce metrobüs denemesinde bulunan ancak kısa sürede bu uygulamadan vazgeçen Ankara Büyükşehir Belediyesi geliyor.
2012 yılında Melih Gökçek başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi, Gölbaşı-AŞTİ arasında bir metrobüs hattını faaliyete geçirmişti. Ancak çeşitli sebeplerle vazgeçilen bu uygulama, Mansur Yavaş döneminde farklı güzergahlar için tekrar gündeme geldi.
ABB kısa süre önce yeni metrobüsleri filosuna kazandırdığını ve bir güzergahta test sürüşlerinin başladığını açıklasa da Başkent’te henüz özel bir metrobüs hattının inşasına başlanmadı.