• Mart 5, 2025

Çerkezköy Belediyesi, 27-28 Şubat tarihlerinde İklim Değişikliğine Uyum Çalıştayı gerçekleştirdi. Üç oturum halinde yapılan çalıştayın diğer paydaşları ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile KAMPÜSDER (Kampüs, Sivil Toplum, Sanat, Kültür ve Eğitim Derneği) oldu. Doğa ve Çevre Yapımları Programcısı ve Doğa Aktivisti Güven İslamoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı programda açılış konuşmalarını Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Memiş ve Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü yaptı.

İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalar Zorunluluk Haline Gelecek

Küresel ısınmanın hızla artığına dikkat çeken Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Memiş, “Buna bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliklerine uyum ile ilgili uygulanabilir, sürdürebilir politikalar geliştirmek, etki oluşturmak ve bu etkiyi yaygınlaştırmak tüm ülkeler için zorunluluk haline geldi. Ülkemizde de bakanlığımız tarafından iklim değişikliğine uyum konusunda meclise bir taslak sunuldu. Bir süre sonra iklim değişikliğine yönelik çalışmalar zorunluluk haline gelecek. İklim değişikliğinin önlenemez sonuçlarından olan aşırı hava olaylarının etkilerinin azaltılması ve bu etkilerden yeni fırsatlar elde etmeyi sağlayacak şekilde ekolojik, sosyal ve ekonomik sistemlerin bu değişikliklere uyumlu hale getirilmesini sağlamak için Çerkezköy Belediyesi olarak biz de planlama çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Kopenhag Kentiyle Teknik İş Birliği

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

Çalıştayımızdan elde ettiğimiz çıktıları, Namık Kemal Üniversitemizle iş birliği yaparak, bir uyum eylem planına dönüştürecek, bölgemizde bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu eylem planımızı bir kitapçık haline getirerek, tüm kurum ve kişilerin faydasına sunacağız. Dünyanın ilk karbon nötr başkenti olma hedefine sahip Danimarka’nın Kopenhag kentiyle iklim değişikliğine uyumlu şehirler için sürdürülebilir ulaşım, altyapı, ısınma gibi konularda teknik iş birliği yapacağız.

“Halk Ekmek Fabrikamızın Çatısına Güneş Enerji Sistemi Kuracağız”

Kentimizde 14 organize sanayi bölgesi ve binin üzerinde sanayi kuruluşu var. Çok uluslu şirketlerin değişik ülkelerdeki işletmelerinin proje takibi ve yönetimi için yaptığı türden bir uygulama ve web sitesi aracılığıyla bizim sanayi kurumlarımızda ve bizde yapılan başarılı proje ve çalışmaları, buralarda firmaların kullanımına sunacağız. Halk Ekmek Fabrikamızın çatısına kuracağımız 100 kw’lık güneş enerji sistemiyle hem su sarnıcı ve sera için yeşil enerji üreteceğiz hem de fabrikamızın kullandığı enerjinin yüzde 75’ini bu yolla temin etmiş olacağız. Halk Ekmek Fabrikamızın bahçesinde kuracağımız 320 metrekarelik sera ve 25 metreküp su deposu ile yenilebilir ürünler üreteceğiz.

400 öğrencimize fabrika bahçesinde oluşturacağımız uygulama alanında iklim değişikliğine uyum eğitimi vereceğiz. 50 kadın sivil toplum kuruluşu temsilcisine de kendi sivil toplum kuruluşları üyelerini eğitmek üzere İklim Değişikliğine Uyum Eğitici Eğitimi vereceğiz. Eğitici dijital çocuk hikaye kitabı, dijital eğitici eğitmen broşürü, resim yarışmaları, yaygınlaşma toplantıları ve sosyal medya paylaşımları ile kentimizin iklim değişikliği konusunda bilinç ve farkındalık seviyesini yükselteceğiz. Değerli misafirler yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı ve iklim dostu kentler için farklı senaryolar ve sürdürülebilir modeller geliştirmek için çalışmalara devam edeceğiz.”

Günlü Teşvikin Önemine Dikkat Çekti

Çalıştayın diğer açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü de Çerkezköy’ün sanayiyle ve üretimle anılan bir şehir olduğunu belirterek “Bizim de burada öncelikli işlerimizden bir tanesi sanayi ve üretim. Burası bir üretim üssü. Çok ciddi sanayi tesislerimiz var. Ama bu işlerin tamamının sürdürülebilir şekilde yapılması gerekiyor. Çerkezköy’de ilk sanayileşme planlanırken tekstil sektörüne ciddi yer açılmış. Bugün geldiğimiz noktada, tekstil sektörüne bir takım kısıtlamalar gündeme geldi. Çevre konusunda duyarlılığın hem özel sektör tarafından çok ciddi ele alınması lazım hem de kamu otoritesi tarafından bunun sadece denetlenmesi değil, aynı zamanda teşvik edilmesi, desteklenmesi de büyük önem taşıyor” dedi.

Çalıştayın 1. Günü 3 Oturumla Tamamlandı

Çalıştay’ın birinci oturumunda Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, NKÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Özyavuz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Sivri ve NKÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asude Hanedar, iklim değişikliğinin sebepleri, etkileri ve iklim değişikliği ile mücadele konularında bilgilendirmede bulundu. Çalıştayın ikinci oturumuna ise Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Kemal Atlı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve İzmir Bornova Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Erdem Muhtaroğlu da katıldı. Çalıştayın son oturumu ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün ve TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Eylem Tuncaelli’nin katılımıyla gerçekleşti.

2. Günde 91 Uzmanın Görüşleri Dinlendi

Çalıştay’ın ikinci günü Çerkezköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdür Vekili Mehmet Furkan Tülün’ün açılış konuşması ile başladı. Aynı zamanda All In Green Proesi’nin koordinatörlüğünü yapan Mehmet Furkan Tülün, AB Hibe Projesi’nin genel çerçevesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Akabinde ikinci gün program işleyişini anlattı.

Çalıştayın ikinci gününde ise kendi alanlarında uzman 91 katılımcı, sağlık, endüstri, şehir hayatı, şehir planı, çevre, sivil toplum ve eğitim branşlarında iklim değişikliğine uyum ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Yedi farklı masada gerçekleşen görüşmeler neticesinde her masada görevli moderatörler, oturum sonunda kürsüye gelerek, gün boyunca kendi alanlarında yaptıkları çalışma ve değerlendirmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. İki gün süren İklim Değişikliğine Uyum Çalıştayı, aile fotoğrafı çekinilmesi ile sona erdi.